Romaproject Oekraïne

In 2017 is de Romawerkgroep*1 Oekraïne opgericht. Zij zet zich, namens de diaconie en gemeente, in voor de Romakinderen in Oekraïne en ondersteunt financieel via de stichting Hulp Oost-Europa (HOE) een tweetal Roma-scholen in Kisdobrony en Telek.

DSCN3746aDSCN5026aDSCN5080a

Digitale communicatie

- Powerpoint update over Oekraïne voor gemeenteavond (januari 2023) 
Blog jongerenreis, zomer 2019
Filmpje: opening van een Roma-preschool in Telek (2011): één van de twee scholen die wij als gemeente ondersteunen.
Filmpje van Stichting Hulp Oost-Europa voor de Hervormde Zondagsscholenbond over onderwijs aan Romakinderen.

Romaproject

Romakinderen in Oekraïne hebben vaak heel jonge ouders die zonder opleiding en werk zitten. Daardoor hebben de kinderen slechte vooruitzichten. Ze mogen naar school, maar ze beginnen daar met een achterstand en worden gediscrimineerd. Vervolgens worden ze van school verwijderd en groeien ze op in het Romakamp.
Stichting Hulp Oost-Europa slaat een brug tussen de toestand in het Romakamp en de gewone school door middel van speciale scholen. Dit blijkt succesvol: na enkele jaren onderwijs op zo’n school vinden de meeste Romakinderen wél aansluiting bij het reguliere onderwijs. Op de speciale school wordt de basis gelegd voor sociaal geaccepteerd gedrag, hygiëne, lezen en schrijven.
Verdeeld over tien locaties krijgen in totaal ± 300 Romakinderen dagelijks onderwijs of huiswerkbegeleiding. Ruim 20 procent van hen stroomt door naar de reguliere staatsscholen en is daar succesvol. Tevens ontvangen zij dagelijks een maaltijd.

Diaconale werkgroep 

*1 De werkgroep bestaat uit de volgende leden:
- Jan Willem Hoeve (penningmeester)
- Rita Hol (secretaris)
- Mariëtte van der Kooij (voorzitter)
- Tobie van Sijpveld
- Ricky Vermeer (namens de diaconie)
- Jurian Zaaijer

Contact: diaconaalproject@hervormdkesteren.nl

Kerkstraat 4, Kesteren